Personen- en familierecht
Alles over personen en familie

Notaris die u verder helpt bij persoonlijke en familie zaken

Personen- en familierecht: u krijgt er vaak mee te maken op de minder leuke momenten zoals een scheiding of het verlies van een dierbare. Daarom kunt u het maar beter goed regelen op de momenten dat u er mee om kunt gaan en wanneer u zich goed voelt. Wij lichten hieronder een paar diensten uit waar we u graag mee verder helpen.
Samenleven

Samenlevingscontract

Goede redenen om een samenlevingscontract af te sluiten zijn er genoeg. Zo kunt u hierin bijvoorbeeld regelen dat uw fiscale partners wordt, wat voordelig kan zijn voor de inkomstenbelasting. Een ander voorbeeld is dat u kunt vastleggen dat uw partner, indien u vroegtijdig overlijdt, nabestaandenpensioen krijgt. Om een samenlevingscontract op te stellen plannen we eerst een adviesgesprek in. Tijdens dit gesprek luisteren we naar u beide en helpen we om passende punten op te stellen voor in het contract.

Samenlevingscontract laten opstellen
Beperkte gemeenschap van goederen
Trouwen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 is het zo geregeld dat als u trouwt, u automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die u hebt vóór het trouwen alleen van u zullen blijven. Bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen wordt er gekeken naar drie verschillende vermogens: het privévermogen van beide partners en het gezamenlijke vermogen. Ook het  vermogen dat u samen hebt opgebouwd voordat u gaat trouwen zal in de beperkte gemeenschap van goederen worden opgenomen. Bij een eventuele scheiding zullen alleen de gemeenschappelijke goederen gelijk worden verdeeld. 

Voor ondernemers is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden rondom huwelijkse voorwaarden. De beperkte gemeenschap bepaalt namelijk dat wat er verdiend wordt tijdens het  huwelijk later bij een scheiding ook eerlijk verdeeld zal moeten worden. De wet voorziet dit als een eerlijke vergoeding. Om deze reden kan het verstandig zijn om de waarde te laten vaststellen en te  laten vastleggen van uw onderneming. In de huwelijkse voorwaarden kunt u vastleggen onder welke voorwaarden u trouwt en kunt u dus afspraken maken over de verdeling van een woning, inkomen  en pensioen. We plannen een gesprek in om duidelijk te krijgen wat u beiden graag in de huwelijkse voorwaarden willen opnemen en geven waar nodig advies. Vervolgens stellen we de voorwaarden op  en ondertekent u deze alvorens u echt gaat trouwen. 

Erfrecht

Verklaring van erfrecht

Wanneer iemand overlijdt, heeft u voor het afhandelen van de zaken meestal een verklaring van erfrecht nodig. Een bank kan hier bijvoorbeeld om vragen zodat ze weten of de persoon in kwestie  ook daadwerkelijk het geld mag beheren. In een verklaring van erfrecht wordt namelijk vastgesteld wie de erfgenamen zijn, of zij de erfenis accepteren en wie er bevoegd is om te handelen. Wij kunnen een verklaring van erfrecht voor u opstellen. Voordat we deze afgeven, voeren we een aantal onderzoeken uit. Zo kijken we in het Centraal Testamentenregister (CTR) of er een testament is opgesteld en bekijken we het testament van de overledene.  

Testament laten opstellen

Wist u dat…

De notaris al uw aktes veilig bewaard in een kluis? Ook als u de aktes per ongeluk kwijtraakt zijn ze dus altijd nog terug te halen.

Ook goed om te weten:

Notariaat Verstegen helpt u ook graag met alle juridische zaken rondom een woning. Ben u na het tekenen van een samenlevingscontract van plan om een huis te kopen of heb u een huis geërfd? Lees verder over onroerend goed.

Wij helpen u graag met:

Benieuwd naar wat bijvoorbeeld de kosten zijn om een testament te laten opstellen?

Wij staan u graag te woord! De deuren van ons kantoor in Brunssum staan voor u open om kennis te maken.
Neem contact met ons op